GAYRİMENKUL Haberleri Tümü

Konut Satış Fiyatları Artışta

Türkiye genelinde konut satış fiyatları artış eğilimini sürdürüyor

Bu ay itibarıyla 120'inci defa yayınlanan ve 10'uncu yılını kutlayan Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi'ne göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları son bir ayda yüzde 0,30 artarken, son üç ayda yüzde 0,53, son altı ayda yüzde 1,98, son bir yılda yüzde 6,65, son üç yılda yüzde 30,61, son beş yılda ise yüzde 79,44 oranında arttı. Konut kira değerleri ise son bir ayda yüzde 0,10, son üç ayda yüzde 0,07 azalış gösterirken, son 6 ayda yüzde 3,54, son 1 yılda yüzde 5,95, son 3 yılda yüzde 22,88, son 5 yılda ise yüzde 62,49 oranında artış gösterdi.

Yabancı yatırımcı oranı, geçen ay ulaştığı son iki yılın rekor seviyesinden sonra düşüşe geçti

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi'ne göre Kasım ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 8'lik kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığı gözlemlendi ve böylece yabancı yatırımcı oranı geçtiğimiz ay yakaladığı son iki yılın rekor seviyesinden sonra ilk defa düşüş gösterdi. Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak (yüzde 44) 2+1 özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Onu yüzde 33 ile 1+1 ve yüzde 14 ile 3+1 konutlar izledi. Son altı aylık ortalamanın yüzde 13 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar temmuz ayında yüzde 9, ağustos ayında yüzde 11, eylül ayında yüzde 18, ekim ayında ise yüzde 19 oranında gerçekleşmişti.

Bitmemiş konutlar daha çok tercih ediliyor

Kasım ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 36'sı bitmiş konut stoklarından oluşurken, yüzde 64'ü ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 4 puanlık bir düşüş olurken, bitmiş konutların satış oranında ise 4 puanlık bir artış yaşandı. Ayrıca Yeni Konut Fiyat Endeksi, kasım ayı stok erime hızı değerlendirildiğinde adet bazlı yüzde 3,9 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 3,3 oranında erime gözlemlendi.


GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin,

“Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışlara baktığımızda, peşinat kullanımı son 6 aylık ortalamanın yüzde 9 üzerine çıkarak yüzde 44, banka kredisi kullanımı ise son 6 aylık ortalamanın yüzde 6 altına düşerek yüzde 12 olarak gerçekleşti. Aynı dönemde senet kullanım oranı yüzde 44 oldu. Yüksek konut kredisi faiz oranları sebebiyle krediden uzaklaşan konut alıcısı, proje geliştiricilerinin sunduğu avantajlı ödeme seçeneklerine yönelmeye devam ediyor.” açıklamasında buldundu.


REIDIN CEO'su Kerim Alain Bertrand ise; "Ülke genelinde ortalama gelire sahip bir ailenin, mevcut faiz oranı ile (Kasım 2018: yüzde 2,39) 10 yıl vadeli konut kredisi kullanarak bir konut sahibi olmakta zorlanacağına işaret etmektedir. İlgili gösterge, konut kredisi sağlayan kurumlar açısından kredi riskinin önceden belirlenmesi anlamında ve kredi müşterisinin hangi vadede ve hangi kredi-değer oranı üzerinden kredi kullanması gerektiğinin belirlenmesi anlamında önemli avantajlar sağlamaktadır. Diğer taraftan aynı gösterge, proje geliştiricileri açısından üretilecek konutlara maksimum talebin yaratılması için doğru fiyat politikasının tespitinde de kullanılmaktadır. Endeks kredi kullanıcıları açısından ise, geri ödemelerin sürdürülebilirliğinin sağlanabileceği ve hane halkı geliri ile orantılı bir borçlanma sınırının belirlenmesi için önemlidir.” dedi.

Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz